Er din bedrift Norges smarteste? 

Vi i Norsk Industri og Siemens jakter på Norges smarteste industribedrift 2022, er det din bedrift?

Fremtidens industri skapes gjennom innovasjon, mot og evne til å tenke nytt. Dette ivaretar og skaper nye arbeidsplasser, og gir livskraft til bygder og samfunn i hele Norge. Med konkurransen «Norges smarteste industribedrift» ønsker vi å løfte frem de gode, bærekraftige industrihistoriene, og inspirere til økt konkurransekraft for norske industribedrifter.

I tillegg til prisen for «Norges smarteste industribedrift», har vi «Spesialprisen». Dette er en uformell pris for industribedrifter som er i oppstartsfasen og foreløpig ikke oppfyller alle kriteriene for deltakelse i «Norges smarteste industribedrift».   

Felles for begge prisene er at de ser etter bedrifter som utmerker seg med nyskapende ideer, utnyttelse av teknologi og digitalisering, og som fremmer bærekraft, miljø og energieffektivitet.

Juryens kriterier

 

Juryen vurderer etter følgende hovedpunkter for prisen «Norges smarteste industribedrift«:

 

  • Produktivitet
  • Bærekraft, miljø og energieffektivitet
  • Innovasjon
  • Bruk av teknologi, digitalisering og kompetanseutvikling
  • Unikhet
  • Klyngevirksomhet
  • Markedseffekter

For «Spesialprisen» er det følgende kriterier juryen vurderer etter:

 

  • Unik forretningsidé
  • Teknologi og digitalisering
  • Fremmer bærekraft og det grønne skiftet

Vi har tatt en prat med juryleder Torger Reve og jurymedlem Frank Bråthen for å høre litt mer om hva som vektlegges. 

Meld på din bedrift

Kjenner du en industribedrift som fortjener tittelen som Norges smarteste industribedrift 2022? Eller kanskje en oppstartsbedrift som fortjener «Spesialprisen»? Da vil vi gjerne at du sender inn ditt forslag. Det kan både være din egen bedrift, eller en annen du kjenner til.

 

Påmeldingsfrist for begge konkurransene er fredag 10. mars 2023. Juryen vil gå gjennom samtlige kandidater, og beslutte hvilke 3 industribedrifter som kvalifiserer seg til finalen i hver av prisene. Vinneren av Spesialprisen kåres på Facebook, mens Norges smarteste industribedrift blir kåret på Industrikonferansen 9. mai 2023.

Følg jakten på Norges smarteste industribedrift på Facebook og LinkedIn

Lykke til!

Nyheter

Les mer om tidligere vinnere her:

Hycast – 2024

I sterk konkurranse med en rekke smarte bedrifter ble Hycast kåret til Norges smarteste industribedrift 2024.

Glencore Nikkelverk – 2022

I over hundre år har nikkel og andre metaller blitt raffinert, produsert og eksportert fra anlegget i Kristiansand. Nå kan Glencore Nikkelverk kalle seg Norges smarteste industribedrift 2022.

Tronrud Engineering – 2019

Tronrud Engineering på Eggemoen utvikler, produserer og leverer automatiseringsløsninger til kunder nasjonalt og globalt.

Aarbakke – 2021

I sin 104 år lange historie har hjørnesteinsbedriften på Bryne gått fra produksjon av hestesko til batteribytterobot for hurtigbåter. Økt fokus på smart bruk av digital teknologi, automatisering og robotisering.

Thermo Fisher – 2018

På Lillestrøm har Thermo Fisher industrialisert produksjonen, og skapt et produkt som ikke bare er verdenskjent for sin jevnt høye kvalitet, men også mulighet til å produseres i store kvanta.

Norsk Gjenvinning – 2020

Ved hjelp av sin nye fulldigitale sorteringslinje gir Norsk Gjenvinning nytt liv til resirkulert papir, og redder med det store mengder skog fra motorsagene.

Brunvoll – 2017

Innmontering av sidepropeller på fiskebåtene skulle løse et gammelt problem når den sprellende silden i nota skulle trekkes inn, nemlig å unngå kollisjon mellom båt og not.

GKN Aerospace – 2016

Nå har vi et forsprang på 7-8 år foran de fleste andre her i landet, og har tatt opp alt av informasjon rundt prosesser og verktøy i en stor database.

Hexagon Ragasco – 2015

Et stort antall roboter og smarte maskiner, digitaliserte rutiner og arbeidsflyter gjorde at hele Statoil-kontrakten ble levert på bare fire år.

Borregaard – 2014

I Sarpsborg, med Glomma sildrende forbi på den ene siden og grønne åkre som en vestovervendt støtdemper, ligger verdens mest avanserte bioraffineri.

FishGLOBE – 2024

Tre sterke finalister har kjempet om Spesialprisen i Norges smarteste industribedrift 2024. FishGLOBE ble til slutt årets vinner.

Desert Control – 2022

Vannmangel og økende tørke er en stadig større global utfordring. Det har Desert Control sett alvoret i og har utviklet en løsning som gjør at sandholdig jordsmonn holder bedre på vann.

Vianode – 2021

Anodematerialer har opp gjennom årene blitt produsert med en lite bærekraftig teknologi. Det har selskapet Vianode gjort noe med. Dette gjør selskapet til en verdig vinner av «Spesialprisen» 2021.