Tre sterke industri­selskaper kom ifjor til finalen om å bli Norges smarteste

De nominerte som kniver om å bli Norges smarteste industribedrift 2019 er klare. I år er det tre sterke industrihelter som kjemper om tittelen: Tronrud Engineering, Moelven industrier og Aarbakke.

  • Kåringen skjer i samarbeid med Norsk Industri og Siemens AS
  • Prisen deles ut av Statsminister Erna Solberg under Industrikonferansen 7. mai
  • Dette er sjette året kåringen gjennomføres

– Av en rekke svært gode kandidater i år, har vi valgt ut tre selskaper som kjennetegnes av å ha kommet langt innen digitalisering og robotisering. Mange norske industribedrifter er verdensledende innen digitalisering og automatisering, og derfor ønsker vi å løfte frem de beste slik at andre kan lære og bli inspirert.

– Alle tre er i tillegg selskaper som begynte som små familiekontrollerte gründerbedrifter, og som nå er vokst til å bli betydningsfulle aktører innenfor norsk industri, sier adm. direktør Anne Marit Panengstuen i Siemens.

Nytt i år er også at de tre representerer en såpass stor bredde av ulike deler innen industribransjen, og at to av de tre pallplasseringene er selskaper fra østlandet.

Moelven: Fra kjerrehjul til tremekanisk konsern

Moelven har gjennom snart 120 år utviklet seg fra å være et bruk i Moelv som produserte oljekokte kjerrehjul til å nå være et internasjonalt tremekanisk konsern. Juryen har latt seg imponere av hvordan selskapet har robotisert produksjonen, og at de står for flere viktige «landemerker» som blant annet verdens høyeste trehus – Mjøstårnet og limtredragerne på Gardermoen.

Moelven bygget i 2017 en robotisert produksjonslinje i sin fabrikk i Säffle som nær doblet den samlede produksjonskapasiteten. Linjen bygger vegger nesten helt uten hjelp fra menneskehender, og er utformet av interne ressurspersoner som har latt seg inspirere av bilindustrien.

Tronrud Engineering: Ingeniørpionerer som tenker stort

Tronrud Engineering på Eggemoen utvikler, produserer og leverer automatiseringsløsninger til kunder nasjonalt og globalt. Selskapet har for tiden 200 ansatte. Juryen legger vekt på at Tronrud Engineering har kommet langt innenfor digitalisering, benytter 3D printing, digital tvillingteknologi og robotisering for å optimalisere produksjonen.

Selskapet har nylig fått mye oppmerksomhet for å utvikle verdens raskeste pakkemaskin for poser, TCP 300. Ved hjelp av overnevnte har maskinbyggeren klart å mer enn doble hastigheten på maskinen fra 140 til 300 poser i minuttet. I tillegg har designtiden blitt redusert med 10 prosent og igangskjøringsfasen redusert med 25 prosent, noe som gir en overordnet redusert tid fra idé til ferdig produkt. Flere av komponentene i TCP 300 er i tillegg 3D-printet i egne produksjonslokaler.

Aarbakke: Digitalisering og algoritmer bidrar til mer effektiv produksjon

Aarbakke er et Bryne-basert firma som er i verdenstoppen innen CNC-maskinering (dreiing, fresing og sveising) til oljebransjen. Rundt 70 prosent av produktene de fremstiller er nye artikler, og selskapet har gått fra 10 prosent til 50 prosent eksportandel.

Selskapet har dessuten kommet langt innen digitalisering, og har blant annet fulldigitalisert produksjonen der alle tegninger, spesifikasjoner og målerapporter er tilgjengelige og blir laget digitalt parallelt som produkt blir fremstilt. Dette har gjort at selskapet har kunnet redusere tidsbruken på dokumenthåndtering tilsvarende tre årsverk fra 2013 til 2017.

Selskapet kjører i tillegg fullautomatisert produksjonsplanlegging som hver time optimaliserer produksjonsrekkefølge og kapasitetsutnyttelse for å klare kunders krav til leveransetider. Systemet bruker algoritmer til å styre belegg av alle ressurser.

Lette etter de industrielle heltene

I arbeidet med å finne frem til de nominerte har juryen jobbet seg gjennom et enormt vurderingsgrunnlag, på jakt etter de som driver norsk industri videre.

– Hensikten med en slik konkurranse er å skape industrielle rollemodeller som andre bedrifter kan lære av. Konkurransen vil ha frem de industrielle heltene. De bedriftene vi kan være stolte av, og som eierne, lederne og de ansatte kan være stolte av, sier Torger Reve, juryleder og Professor i strategi og industriell konkuranseevne på Handelshøyskolen BI.

Juryen har bestått av:

  • Else-May Botten, fraksjonsleder i Stortingets Næringskomité
  • Jan Moberg, adm. direktør og ansv. redaktør Teknisk Ukeblad
  • Torger Reve, professor Handelshøyskolen BI
  • Odd Myklebust, prosjektdirektør SINTEF
  • Anne Marit Panengstuen, adm. direktør Siemens AS
  • Hans Erik Vatne, teknologidirektør Hydro
  • Knut E. Sunde, direktør for bransje og industripolitikk Norsk Industri

Tidligere vinnerne:

2018: Thermo Fisher Scientific
2017: Brunvoll
2016: GKN Aerospace
2015: Hexagon Ragasco
2014: Borregaard

PÅMELDING

Bedriften meldes på som kandidat til

Andre blogginnlegg