Blod på tann etter to 2. plasser på rad

I fjor ble Neuman Aluminium Raufoss kåret til Norges nest smarteste industribedrift, og året før fikk de også 2. plassen. Nå jobber de hardere enn noen gang for å opprettholde konkurransedyktigheten med store, internasjonale bildelprodusenter. 

Vi er jo en evig toer, sier Thomas Wasenden med glimt i øyet.

Driftslederen forteller at selv om kåringen ikke nødvendigvis har direkte påvirkning på bedriften, gjenspeiler den et ønske om å være best.

Vi vil hele tiden være fremme i skoene for å møte morgendagens utfordringer, og da er det ingen tid til å slappe av. Kåringen av Norges Smarteste Industribedrift viser tydelig hvor mange dyktige og innovative bedrifter vi har i dette landet, og hvis vi ikke er på hugget tar det ikke lang tid før noen er forbi oss, sier han.

 

Nominert for kjempeprosjekt

 

Neuman Aluminium Raufoss lager hjuloppheng til personbiler, fra aluminiumsbolt til ferdig produkt. I fjor etablerte de en ny produksjonsenhet i Hunndalen, og klarte med det å hente produksjonen tilbake igjen fra Kina. Ikke bare lagde de hjuloppheng på norsk jord, de gjorde det fire ganger så fort som kineserne. Vi snakker her om respektive 25 og 90 sekunder per hjuloppheng.

 

Dette er nok hovedgrunnen til at vi ble nominert i 2017. Dette er en fullautomatisk fabrikk som gjør at vi, i tillegg til mye kortere produksjonstid enn Kina, også bruker fire ganger så få personer, sier Wasenden. Fundamentet for å kunne drive konkurransedyktig bildelproduksjon i Norge er nettopp at du klarer å lage robuste automatiseringsprosesser som igjen produserer ting uten feil. Wasenden forteller om viktigheten av den høye teknologigraden i forkant av migreringen hjem. – Vi la ned veldig mye arbeid i produksjonsløsninger for å kunne forsvare hjemflytting fra Kina. Uten den innovative teknologien vi har tatt i bruk, hadde vi aldri klart å konkurrere på like linje, sier han.

Full opprustning for fremtiden

 

I tillegg til Hunndalen og Raufoss har Neuman Aluminium i dag fabrikker i Canada og Kina, og er også i gang med å etablere seg i Mexico.

Vi er i en kraftig vekstperiode der flere spennende bilmerker er på vei inn. Nå ruster vi opp bedriften for å kunne takle høyere volum og mer produksjon innenfor Raufoss-gruppen de nærmeste årene. Derfor har vi det siste året jobbet veldig mye med å oppgradere fabrikken her på Raufoss, og vi har gjort mange tiltak i forhold til arbeidsmiljø, effektivisering og ressursutnytting, forteller Wasenden.

For Neuman Aluminium er kompetanse like viktig som det ypperste teknologiske utstyr. Wasenden mener at de to spiller like viktige roller i bedriftens mål om å bli aller best.

 

Vi trenger gode fagarbeidere innen mekanikk, automasjon og produksjonsteknikk til å drifte det høyteknologiske utstyret vi har. Med riktig service og vedlikehold blir det færre stopp og feil, og vi kan oppnå vårt mål om å bli verdensledende innen produktivitet og prestasjon, sier han.

Selv om bedriften helst skulle ruvet aller høyest på kåringslisten i fjor, er det ingen tvil om at de holder høy standard på sin drift. I følge Wasenden er dette et resultat av godt team-work.

Hadde dette vært et one-man-show hadde det ikke fungert. Denne jobben krever ganske mye, men vi får det til fordi vi er et veldig bra team som jobber mot det samme målet. Det er klart det ikke er alt som går på skinner hele tiden, men når alle spiller mot samme mål kommer resultatene, sier han.

 

Små bedrifter må være tøffe

 

Det har gått et halvt år siden Norges Smarteste Industribedrift 2017 ble kåret. Et halvt år med blod på tann for Wasenden og resten av Neumann Aluminium Raufoss.

Vi jobber kontinuerlig med å strekke materialets egenskaper så langt det går ved å omsette forskning til utvikling. Vi er en liten bedrift som driver med et produkt som krever fryktelig mye kunnskap om materiale og produksjonsteknologi, for å overleve må vi kombinere materiallære med automasjon og effektivitetsgrad, sier Wasenden.

Wasendens hverdag består av å hele tiden se etter muligheter som utvikler seg, og som vil resultere i at Neuman Aluminium sparer fremfor å sløse.

Vi blir målt på produktivitet og kvalitet, hvis vi ikke klarer å være tøffe nok mister vi konkurransedyktigheten vår i den bransjen her. Sånn sett er denne kåringen veldig fin fordi den gir Norges vareproduserende industri litt publisitet. Forhåpentligvis vil dette være med på å løfte frem bransjen som en bra arbeidsplass for unge ingeniører og fagarbeidere – kunnskap er tross alt verdt veldig mye!

Ved å kombinere ny teknologi med effektiv ressursutnyttelse klarer den «lille» Norgesbedriften å produsere hjuloppheng raskere og bedre enn store, internasjonale bildelaktører. For bak enhver suksess ligger enorme mengder hardt arbeid, og du blir ikke Norges (nest) Smarteste Industribedrift av å hvile på laurbærene.

PÅMELDING

Bedriften meldes på som kandidat til

Andre blogginnlegg

FishGLOBE – 2024

FishGLOBE – 2024

Tre sterke finalister har kjempet om Spesialprisen i Norges smarteste industribedrift 2024. FishGLOBE ble til slutt årets vinner.