Besøk hos Neuman Aluminium Raufoss

Frida besøker Neuman Aluminium på Raufoss i jakten på Norges smarteste industribedrift!

FRIDA BERGLUND

Frida studerer Energi og miljø ved NTNU, er en del av Siemens rekrutterings- og kompetanseprogram for jenter, og blogger for smartindustri.no.

17. apr, 2017

av | 17. apr, 2017

Siste stopp for denne gang i jakten på Norges smarteste industribedrift er Neuman Aluminium på Raufoss. Neuman Aluminium leverer hjuloppheng til blant annet Volvo og Jaguar, som naturlig nok stiller høye krav til leveranse. Ikke bare er produktene deres av høyeste kvalitet, de produserer også ekstremt effektivt: ett hjuloppheng tar 25 sekunder å produsere, mens de i Kina gjør det samme på 90! Les videre for å lære mer om en veldig spennende industribedrift der roboter er på full fart inn i arbeid.

Roadtrip

Denne gangen var det ikke helikopteret som tok oss fram, men den gode, gamle bilen. Gøy blir det alltid uansett med den fantastiske gjengen jeg reiser med, om ikke litt trangt i baksetet. Jeg er vant med dytting og krangling om å ikke sitte i midten fra mine to søstre, så dette var et befriende avbrekk. Vi kom oss fram til Raufoss uten så mye som et lite knuff i sidemannen, og bare hyggelig prat. Kommer til å savne denne gjengen!

Her står vi og filmer utenfor lokalene til Neuman Aluminium Raufoss.

Roboter overalt

Vel fremme hos Neuman Aluminium Raufoss ble vi tatt godt imot av produksjonssjef Thomas Wasenden. Vi fikk omvisning i fabrikken der hjuloppheng til blant annet Volvo og Jaguar produseres. Her er automatisering tatt til et nytt nivå, med roboter overalt som alle jobber for å effektivisere produksjonen ytterligere.

Det som er ekstra spennende med Neuman Aluminium, er at de har klart å flytte produksjonen fra et lavkostland som Kina tilbake til Norge. Dette gjorde de etter en nøye analyse som viste at det ble både billigere og mer effektivt å produsere her hjemme: mens kineserne produserer et hjuloppheng på 90 sekunder med 40 mann i arbeid, klarer man i Norge å produsere det samme på kun 25 sekunder med 16 mann. Dét er imponerende det!

Neuman Aluminium er kontinuerlig under utvikling, og har flere planlagte roboter på vei til fabrikken. Dette er et godt eksempel på en bedrift der digitalisering og automatisering er tatt til nye høyder, og der produksjonen hele tiden effektiviseres for å møte kundekrav om kvalitet, leveransetid og pris. Kanskje vinner de den gjeve prisen som Norges smarteste industribedrift? Vi får bare vente og se!

I mellomtiden kan du melde på din bedrift her. Påmeldingsfristen er 19. april, så nå begynner det å haste folkens! Lykke til, vi sees 🙂

PÅMELDING

Bedriften meldes på som kandidat til

Andre blogginnlegg