Besøk hos Karsten Moholt

Frida besøker Karsten Moholt i jakten på Norges smarteste industribedrift!

FRIDA BERGLUND

Frida studerer Energi og miljø ved NTNU, er en del av Siemens rekrutterings- og kompetanseprogram for jenter, og blogger for smartindustri.no.

27. mar, 2017

av | 27. mar, 2017

Nå er Ola og jeg halvveis i vår reise fra nord til sør i jakten på Norges smarteste industribedrift, og hvilket bedre sted å feire dette enn i Bergen! Vestlandets hovedstad bød på mye vær, latter og gode skillingsboller, og ikke minst et veldig hyggelig besøk hos Karsten Moholt AS. Karsten Moholt er en familieeid bedrift som spesialiserer seg på service og vedlikehold av roterende elektrisk utstyr, og har for tiden en rekke spennende prosjekter på gang. Scroll (eller swipe) nedover for å høre hvordan jeg forelsket meg i Bergen by, hva en kognitiv vedlikeholdsrobot gjør, og hvorfor Karsten Moholt med stolthet kan kalle seg for en smart, norsk industribedrift.

Bergen

Bare noen nevner byen får jeg Knutsen og Ludvigsens sang om breiflabb og Brann på hjernen i flere dager. Ikke at det er noe galt i det, for jeg har vært trofast fan siden plata deres gikk på repeat i alle bilturer i barndommen, men den skaper ikke akkurat et solfylt bilde av byen. Sist jeg var på besøk levde byen opp til forventningene, og på toppen av Ulriken så jeg så vidt min egen hånd i tåka. Denne gangen var intet unntak, men det jeg ikke så gjennom alt regnet forrige gang var byens uendelige sjarm, med brosteinsgater og hus i alle farger. Vi fikk tatt Fløibanen, sett fisketorget, spist skillingsboller og gått ombord på Statsråd Lehmkuhl. Sightseeing i bil ble det også tid til, da byen er proppet full med enveiskjøringer og ribbet for parkeringsplasser. Alt i alt en veldig hyggelig opplevelse, selv uten «Juba Juba» på anlegget.

En kvinne i spissen

Bergen har definitivt mye å by på, men drar man litt utenfor byen til Askøy kommer man til noe enda mer spennende enn skillingsboller (selv om de var ekstremt gode), nemlig Karsten Moholt AS. Her ble vi tatt godt i mot av administrerende direktør Linn Cecilie Moholt, og det var selvfølgelig stas å se en kvinne i spissen for en så anerkjent industribedrift. Ekstra stas var det også da jeg fant ut at hun har studert det samme som meg, og at hun attpåtil får mye bruk for det hun lærte på skolebenken i arbeidslivet. Vi ble vist rundt i fabrikken og fikk se nye, spennende prosjekter i aksjon.

Her er Ola og jeg med sjefen selv, Anne Marit Panengstuen (leder for Siemens Norge) og ordfører Terje Mathiassen.

Et av de mest spennende prosjektene til Karsten Moholt som er under testing for øyeblikket, er bruken av en kognitiv vedlikeholdsrobot, og for de som ikke vet hva det er hadde Linn Cecilie en fantastisk analogi på dette:

«I dag har alle en fastlege man går til dersom man blir syk. I fremtiden kan man tenke seg at alle mennesker er utstyrt med sensorer som måler alt fra temperatur til hjertefrekvens, og at fastlegen har tilgang på disse dataene i tillegg til din journal. Hvis du for eksempel har litt høyere kroppstemperatur enn vanlig en dag, og hjertefrekvensen er unormal, kan fastlegen se på disse dataene i sammenheng med journalen din, og forutsi når og hvordan du kommer til å bli syk. På den måten kan sykdommen kanskje forhindres.»

Linn Cecilie Moholt

Genialt

Det høres kanskje slitsomt ut å ha en fastlege som alltid ringer dersom hjertet ditt slår litt fortere og du er varm i trøya, når du egentlig bare er nervøs fordi du skal be noen ut på date eller holde et foredrag for mange mennesker. For vedlikehold av motorer er dette derimot genialt, og dersom en robot kan predikere situasjoner utfra data vil dette spare kunden for unødvendig driftsstans og vedlikeholdskostnader. Dette er en av mange grunner til at Karsten Moholt med stolthet kan kalle seg en av Norges smarteste industribedrifter, og jeg ønsker dem lykke til i konkurransen!

Husk påmeldingsfrist 19. april, vi sees 🙂

PÅMELDING

Bedriften meldes på som kandidat til

Andre blogginnlegg

FishGLOBE – 2024

FishGLOBE – 2024

Tre sterke finalister har kjempet om Spesialprisen i Norges smarteste industribedrift 2024. FishGLOBE ble til slutt årets vinner.