Besøk hos Hallingplast AS

Frida besøker Hallingplast i jakten på Norges smarteste industribedrift!

FRIDA BERGLUND

Frida studerer Energi og miljø ved NTNU, er en del av Siemens rekrutterings- og kompetanseprogram for jenter, og blogger for smartindustri.no.

12. apr, 2017

av | 12. apr, 2017

Nå har Ola og jeg beveget oss mot Østlandet, og neste bedrift ut er Hallingplast i Ål. Hallingplast er en av Norges største produsenter av plastrør, og har kunder i alt fra vann og avløp til fiskeoppdrett. De har høy grad av automatisering i sin produksjon, noe som har økt både effektiviteten og kvaliteten i arbeidet. Ikke minst er det et stort pluss i boka til juryen vår! Lyst til å vite mer om hvordan de får det til? Hopp til avsnitt tre. Enda ikke lei av å høre om helikoptre? Da er det bare å fortsette å lese!

Helikoptertur

Igjen var jeg så heldig å få lov til å bli med Ola på helikoptertur, denne gangen mot Ål. Hva er det med Østlandet og fint vær da dere? Som trønderstudent er jeg ikke akkurat overøst med solskinnsdager, og mener bestemt at sola smiler konstant her nede. Gleder meg allerede til å flytte tilbake (neida, joda). Uansett, det var nydelig utsikt da vi fløy over Hallingskarvet. Jeg fikk til og med fly mesteparten av veien, noe som var både ekstremt gøy og litt skummelt. Heldigvis var ikke Ola langt unna hvis helikopteret plutselig befant seg sidelengs, men det gikk bedre etter hvert altså. Helikopterlappen neste!

Utsikt over Hallingskarvet fra helikopteret

En effektiv bedrift

Trygt fremme hos Hallingplast (mest takket være Ola) ble vi vist rundt de enorme lokalene de har. Her produseres plastrør til ulike formål i flere forskjellige størrelser og farger. Materialet blir pumpet opp fra siloer utenfor fabrikken og ned til maskinene. Her blir plasten smeltet, formet og merket i flere ledd, og til slutt kommer det ferdige røret ut i andre enden. Herfra fraktes det til kunder over hele landet, men også globalt. Det nyeste de har fått inn er en maskin der dimensjonene på røret kan endres automatisk etter kundens behov, og man trenger derfor ikke skifte ut deler manuelt. Dette sparer Hallingplast for ekstremt mye produksjonstid, og er én av grunnene til at de definitivt kan kalle seg en smart industribedrift. Her står Håkon Rem, Ola og jeg utenfor fabrikken med daglig leder Steinar Tragethon:

Etter besøket sitter jeg nok en gang igjen med inntrykket av at det er menneskene det dreier seg om. Man kan snakke mye om robotisering og automatisering, men uten kloke hoder som er villige til å ta sjanser og satse på utvikling kommer man til kort. Hallingplast har helt klart mange slike folk i sin bedrift, og er en god kandidat til å stikke av med seieren i jakten på Norges smarteste industribedrift.

Har du enda ikke meldt deg på? Meld deg på da vel! Du har fortsatt sjansen, påmeldingsfristen er ikke før 19. april (men ikke vent for lenge da, da går det i glemmeboksen). Lykke til!

PÅMELDING

Bedriften meldes på som kandidat til

Andre blogginnlegg

Hycast – 2024

Hycast – 2024

Hycast er helt i frontlinjen med utvikling av avansert teknologi som gjør det mulig å produsere aluminiumprodukter av overlegen kvalitet.

FishGLOBE – 2024

FishGLOBE – 2024

Tre sterke finalister har kjempet om Spesialprisen i Norges smarteste industribedrift 2024. FishGLOBE ble til slutt årets vinner.

Hei frem din kandidat til «Spesialprisen 2024»

Hei frem din kandidat til «Spesialprisen 2024»

Juryen har kåret finalistene til Spesialprisen i Norges smarteste industribedrift 2024. Blant mange sterke kandidater har vi nå tre spennende finalister. Bli med og hei frem din favoritt.