Besøk hos Brunvoll

Frida besøker Brunvoll AS i jakten på Norges smarteste industribedrift!

FRIDA BERGLUND

Frida studerer Energi og miljø ved NTNU, er en del av Siemens rekrutterings- og kompetanseprogram for jenter, og blogger for smartindustri.no.

22. mar, 2017

av | 22. mar, 2017

Neste stopp i jakten på Norges smarteste industribedrift var Brunvoll AS i Molde, en bedrift som lager avanserte thrustersystemer for manøvrering av skip. De leverer thrustere til alt fra fiskebåter til store tankskip, og har vært en familieeid bedrift i over 100 år. Vi var så heldige å få en omvisning i de splitter nye lokalene, og fikk se deres nyeste innovasjon, nemlig en robot som sliper propellblader og dermed øker både presisjon og effektivitet i produksjonen. Les videre for å lære enda mer om en av Norges smarteste industribedrifter!

Gøy med propeller

Molde by bød på både sol og regn, vind og hav, og ikke minst en fantastisk utsikt. Vi var så heldige at vi bodde rett ved brygga, så da sola tittet frem tenkte jeg optimistisk at jeg skulle nyte litt fjell og frisk sjøluft og snørte på meg løpeskoene. Etter ca. ti minutter var sola sporløst forsvunnet, og det tok ikke lang tid før regnet kom pøsende ned. Jaja, man kan ikke vinne hver dag, så det ble ikke akkurat noe maraton på meg. Da var det desto hyggeligere å komme inn i de varme lokalene til Brunvoll senere på dagen, der stemningen var langt fra grå.

Se så morsomt man kan ha det når man får leke med propeller!

En imponerende bedrift

Brunvoll er virkelig en imponerende bedrift som har fått det til i den globale konkurransen. Ikke bare har de tatt i bruk digitalisering for å redusere bearbeidingstiden på thrustere med en åttendedel på noen få år, men de har også klart å stå i mot presset på å outsource produksjonen. I 1992 vedtok styret at de skulle beholde produksjonen og kompetansen i Norge, noe som skulle vise seg å bli svært lønnsomt: per i dag har de levert over 5000 thrustere til 8000 skip på verdensbasis. I tillegg har de nå en robot som sliper propellblader i produksjon, der digitalisering er et viktig element helt fra engineeringfasen til sluttproduksjon.

Brunvoll er et godt eksempel på det vi ønsker å løfte frem her i Jakten på Norges Smarteste Industribedrift, nemlig bedrifter som evner å beholde produksjonen i et høykostnadsland som Norge, og klarer å se den langsiktige verdien av dette. Dette er bare noen av kriteriene for hva som kjennetegner en smart bedrift, og du kan lese mer om dem på siden vår. Føler du at din bedrift er smart, eller kjenner du noen som du mener burde melde seg på? Ikke nøl da vel, påmeldingen er bare et tastetrykk unna!

Vi sees 🙂

PÅMELDING

Bedriften meldes på som kandidat til

Andre blogginnlegg

FishGLOBE – 2024

FishGLOBE – 2024

Tre sterke finalister har kjempet om Spesialprisen i Norges smarteste industribedrift 2024. FishGLOBE ble til slutt årets vinner.