Årets vinnerbedrift

Smartest i Norge er en 105-åring fra Molde!

Hva kjennetegner en skikkelig smart virksomhet? Det vet administrerende direktør Odd Tore Finnøy i Brunvoll AS, som er kåret til Norges smarteste industribedrift i 2017.

Det 105 år gamle familieeide konsernet Brunvoll består av hovedenhet i Molde samt selskapene Brunvoll Volda AS i Volda og Brunvoll Mar-El AS i Dalen i Telemark, som ble kjøpt opp tidligere i år. Totalt er det rundt 470 ansatte, alle i Norge. I forbindelse med Siemens og Norsk Industris kåring var det selskapet i Molde som ble analysert og besøkt i forbindelse med vurderingen.

– Forventet ikke å vinne

Produktene til Brunvoll finner du i avanserte skip innen en rekke fartøystyper, og Brunvoll er markedsleder globalt innen flere av segmentene. – Eksempelvis har vi levert manøvreringsthrustere til cruiseskipene innen Quantum-klassen, sier kapteinen på Brunvoll-skuta, Odd Tore Finnøy. Han og resten av bedriften er både ydmyke, takknemlige og stolte over å gå helt til topps. – Vi forventet ikke å vinne siden vi var nominert sammen med hele A-laget av de beste industribedriftene her til lands, understreker han.

Når han bes vurdere hva som kan ha vært årsaken til seieren, trekker Finnøy frem flere faktorer. Blant dem er bedriftens langsiktige arbeid med automatisering, som har vært en viktig del av «produsere i Norge»-strategien som startet så langt tilbake som i 1992.

«Vi forventet ikke å vinne siden vi var nominert sammen med hele A-laget av de beste industribedriftene her til lands.»

Odd Tore Finnøy

Greid nedturen i offshore

Dessuten fremhever han fokuset på en sømløs integrasjon gjennom alle systemer i verdikjeden, det langsiktige arbeidet med å definere og bygge kritisk kompetanse internt, samt den digitaliserte tjenesteutviklingen omkring Brunvolls fysiske produkter. – Vi har også bygget et meget effektivt etter-markedsapparat som betjener og yter service til flåten med vårt utstyr over hele verden 24 timer i døgnet, 7 dager i uken og 365 dager i året. Gjennom dette har vi greid oss bedre gjennom nedturen i offshore enn våre konkurrenter, understreket administrerende direktør.

«Selv om vi er over 105 år, har vi fortsatt mye av gründerånden i oss!»

ODD TORE FINNØY

Gründerånden levende

Omstillingsevne er noe som har preget bedriften i alle år. Midt på 1960-tallet forsvant plutselig markedet for lavtrykks-semidieselmotorer, noe som hadde vært hovedinntektskilden for Brunvoll fram til 1965. Da tok selskapet fram sidepropellere som et nytt hovedprodukt, og utviklet seg gjennom denne innovasjonen videre med stor vekstkraft. – Vi var dessuten først ute med såkalte rimdrevne-thrustere (RDT) for cirka 10 år siden. Selv om vi er over 105 år, har vi fortsatt mye av gründerånden i oss, og mer enn 10 prosent av våre ansatte arbeider daglig med innovasjon og utvikling, påpeker Finnøy.

I tillegg til å bli inspirert av fornøyde kunder som velger deres løsninger igjen og igjen, er det å kåres til Norges smarteste industribedrift, en boost for hele virksomheten:

– Dette gjør oss motiverte til å fortsette – for vi har mye ugjort!

Tidligere vinnere

2016: GKN Aaerospace
I 2016 ble GKN Aerospace kåret til Norges Smarteste Industribedrift. De opererer i et av verdens mest avanserte og krevende markeder, og produserer jetmotorkomponenter for verdens største flymotorprodusenter.

2015: Hexagon Ragasco
I 2015 ble Hexagon Ragasco vinneren av Norges Smarteste Industribedrift. De ble kåret som vinnere på grunn av sin fremragende evne til å mobilisere hele sin organisasjon til å tenke innovativt.

2014: Borregaard
I 2014 ble Borregaard kåret til Norges Smarteste Industribedrift fordi de gjennom aktiv teknologibruk har blitt svært produktive, noe som har gitt selskapet god vekst og lønnsomhet.

PÅMELDING

Bedriften meldes på som kandidat til

Nyheter